Berzsenyi Dániel Könyvtár Gyermekkönyvtára

A Pál utcai fiúk

Segítségre lenne szükséged a házi feladat megoldásához? Gyűjtőmunkával szeretnél jó pontokat szerezni a suliban? A gyermekkönyvtár honlapja e téren is ugródeszka lehet. E napról napra bővülő tudástárban különböző tantárgyakhoz, témakörökhöz és kötelező olvasmányokhoz kapcsolódóan találsz információkat, tippeket, linkeket, könyvajánlókat. Ezek segítségével gyerekjáték lesz a leckeírás.

Várjuk ötleteidet és kérdéseidet, hogy azok alapján a számodra leghasznosabb információkkal tölthessük fel ezeket az oldalakat.  

 
Kötelező olvasmányok
A Pál utcai fiúk
Angol nyelv
 

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk című könyvvel kötelező olvasmányként 5. osztályos korodban találkozhatsz. Ezt a regényt mintegy 35 nyelvre fordították le és több országban ma is ajánlott irodalom az iskolákban. Magyarország után az olasz gyerekek körében a legnépszerűbb.

A gyermekkönyvtárban és a világhálón sok-sok érdekességet találsz e könyvvel kapcsolatban. Böngészd át ezeket az anyagokat, hogy jobban megismerd a Pál utcaiak és a vörösingesek világát.

 

Az író

"Budapesten születtem 1878-ban; joghallgató lettem Genfben 1896-ban; újságíró lettem Budapesten 1897-ben; írtam egy novellát 1900-ban, s egy regényt 1902-ben. Drámaíró lettem idehaza 1908-ban; színműíró lettem külföldön 1908-ban; haditudósító lettem 1916-ban; újra színműíró lettem 1918-ban. Hajam hófehér lett 1925-ben. Szeretnék újra jogász lenni Genfben."

Molnár Ferenc így összegezte saját életét 1925-ben egy kötet előszavában. De ki is volt valójában Molnár Ferenc, akiről oly sok jót és még több rosszat beszéltek kortársai és utódai, s aki  ellentmondásos személyisége ellenére színműveivel, s nem utolsó sorban A Pál utcai fiúk című regényével világhírre tett szert? Megismerésében segítségedre lehetnek az alábbi dokumentumok:

 

 • Hegedüs András: A Pál utcától a New York-i Plaza szállóig
  In:
  Hegedüs András: Legkedvesebb íróim
  Bp.: Móra, 1971
  . 220-229. oldal
  Keresd a gyermekkönyvtári olvasóteremben a 820 H 49-es jelzet alatt!
 • Molnár Ferenc : általános és középiskolások számára
  Debrecen: Tóth Könyvkereskedés, 1997. 140 oldal

  Keresd a gyermekkönyvtárban a 894 M 79-es jelzet alatt!
 • Vécsei Irén: Molnár Ferenc
  Bp. Gondolat, 1966. 151 oldal
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 894 V 63-as jelzet alatt!

A regény tartalma

A könyv elolvasása után, a cselekmény felidézéséhez jól jöhet egy-egy összefoglaló, illetve a regényt fejezetről fejezetre röviden leíró summázat. A 2-3 oldalas összegzéstől a 20 oldalas leírásig sokfélét találhatsz a könyvtárban.

 • Házi olvasmányok elemzése : tanulmányok az általános iskolai kötelező olvasmányok elemzéséhez
  Nyíregyháza, Black & White, cop. 2000. 137-139. oldal
  Keressétek a gyermekkönyvtárban a 894 H 47-es jelzet alatt!
 • Kötelezők röviden 5. kötet
  Kötelező olvasmányok az általános iskola 4-8. osztálya számára
  Szeged: Szukits, 2008. 49-79. oldal
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 810 K 91-es és a 810 K 91/5-ös jelzet alatt!
 • Tomasovszkyné Szilágyi Ildikó: Kötelező olvasmányok röviden
  Debrecen: Aquila, 2007. 227-238. oldal (Sulibúvár)
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 894 T 63-as jelzet alatt!
 • Lénárd Judit: Kötelező olvasmányok tartalmasan
  Szeged: Maxim, 2009. 27-36. oldal
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 810 L 47-es jelzet alatt!
 • Kötelező olvasmányok tartalma és elemzése általános iskolások számára
  Bp.: Totem Plusz, 2010. 47-58. oldal
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 810 K 91-es jelzet alatt!

A regény szereplői

Az olvasmányok feldolgozása során sarkalatos pont a szereplők kiléte, jellemrajza. Az alábbi könyv segít felidézni a Pál utcaiak történetében szerephez jutó alakokat (is).
A könnyebb használhatóság érdekében a nevük alapján abc-rendbe sorolt irodalmi hősöket a könyvek címe szerint is rendszerezi a kötet.

 • Bányai Katalin: Kötelező olvasmányok szereplői A-Z-ig
  Debrecen: Aquila, 2007. 246 oldal (Sulibúvár)
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 810 B 28-as jelzet alatt!

Műelemzés

Az igazán alapos munkában lehet társ az a műelemző kötet, amely foglalkozik mind az író életével, mind a regény cselekményével, keletkezésének körülményeivel, fogadtatásával és szereplőinek jellemével. 

 • Erdődy Edit: Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
  Bp.: Akkord, 2005. 74 oldal (Talentum)
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 894 E 79-es jelzet alatt!

Olvasónapló

Az olvasónapló végígkísérhet a regény olvasása során. Feladatait megoldva könnyebb lesz látni az összefüggéseket, maradandóbb tudást lehet szerezni.

 • Kardosné Szőgyi Szilvia: Olvasmánynapló Molnár Ferenc a Pál utcai fiúk című regényéhez
  Bp.: Nemz. Tankvk., 2008. 20 oldal (Olvasmánynapló)
  Keresd a gyermekkönyvtárban a 894 K 18-as jelzet alatt!

 


A regény születésének 100. évfordulójára a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai izgalmas és informatív honlapot állított össze a regényről és alkotójáról. Az író családi fényképalbumába pillantva eljuthatsz életének különböző fejezeteihez, olvashatsz a regény születéséről, megismerkedhetsz a szereplőkkel, a századfordulós gyermekdivattal, az üzenőfalon pedig elolvashatod és meghallgathatod híres emberek gondolatait a regénnyel kapcsolatban.


Szintén a könyv születésének századik évfordulója ihlette az eredeti helyszíntől néhány utcányira, Budapest VIII. kerületében, a Tömő utcában felépített Grund játszótér minden zegzugát. A regény híres farakásait összefüggő favár-rendszerként értelmezték újra a hely tervezői, s felépítették Magyarország legnagyobb egyedi fajátékát. A farakások mellett megtalálható a tót kunyhója is, ahonnan a regényből ismert Janó mai utódja vigyáz a játszótér rendjére. A Móra Könyvkiadó gondoskodott arról, hogy a játszóteret körülölelő falakra felkerüljenek a mű 1966-os, Reich Károly rajzaival illusztrált kiadásának fotómásolatai, így akár játék közben, pihenésképpen, a helyszínen is végigolvasható a regény.

A Grund játszótér segítségével és programjaival újraélhetitek a regénybéli grund eseményeit. Ha csoportosan - esetleg osztálykirándulás keretében - érkeztek a Grundra, éljetek a lehetőséggel és kérjetek rendhagyó tanórát, foglalkozást az itt működő oktatási központtól!


Ha a könyvtár polcain épp egyetlen példányt sem találsz a kötetből vagy hirtelen van szükséged néhány sorra az eredeti szövegből, akkor keresd A Pál utcai fiúk elektronikus formában is olvasható változatát.

Az e-könyvet a Magyar Elektronikus Könyvtár készített el.


Az eredeti regény kihagyhatatlan és elolvasása elengedhetetlen. Feldolgozásában azonban segíthet az eredeti mű nyomán készült filmadaptáció. A filmet - amelyet Oscar-díjra is jelöltek - az 1960-as években forgatták Fábri Zoltán rendező elképzelései szerint, angol gyermekszereplőkkel.

A DVD extráin keresztül Molnár Ferenc életébe, a könyv keletkezésének körülményeibe is betekintést nyerhetsz és megismerheted a regény eredetei helyszíneit.

Keresd a Zenemű- és videotárban a DVD 102-es vagy a DVD 403-as jelzet alatt.

 Részlet A Pál utcai fiúk című filmből. 


Ha szívesen hallgatod meg újra az írás teljes szövegét egy kiváló színművész felolvasásában, akkor számodra a hangoskönyv formátumot is ajánjuk. A korongokon Németh Kristóf előadásában elevenednek meg az ismert regény alakjai.

Hallgass bele a kiadó jóvoltából itt és most!


Ha tetszett A Pál utcai fiúk című regény és szívesen olvasnál hasonló témájú és hangulatú könyveket, akkor a gyermekkönyvtár polcain az alábbi köteteteket keresd!

Pásztor Árpád: Muzi : a múzeumkerti fiúk
Bp.: Móra, 2008. 220 oldal

Ez a történet néhány évvel korábban játszódik, mint A Pál utcai fiúk, de negyed századdal később vetette papírra Pásztor Árpád. E sorokat olvasva is felidéződik a bandázás kora, de a győzelem már nem mindenek felett való, s a történet egyszerűségébe már más jellegű bonyodalmakat hoz a gyermekszerelem.

Piki, a főhős ízig-vérig pesti gyerek, ráadásul okos és művelt, fűti a kalandvágy. Története édes-bús, békebeli ifjúsági regény, valódi irodalmi csemege, érzelmekben és humorban gazdag olvasmány a mai iskolások számára.

Keresd a gyermekkönyvtár polcain az ifjúsági regények között az P 40-es jelzet alatt.

 Pergaud, Louis: Gombháború : regény tizenkét éves koromból
Bp.: Európa, 2010. 264 oldal

Két hegyvidéki falucska emberemlékezet óta ádázul gyűlölködik, nem csoda hát, hogy a gyerekek közt is kitör a háború. A zsákmányszerzés célpontjában az ellenség gombjai állnak, amelyek hiánya otthon súlyos pofonokat szül. Igazi nagy háború kerekedik tömegvekedéssel, párviadallal, hőstettekkel, árulással, csellel és ellencsellel, és persze szerelemmel. Jóllehet a szerző előszavában felhívja a figyelmet arra, hogy a vulgaritást sem mellőző könyvét nem gyerekeknek és nem is ifjú szüzeknek írta, a Gombháború mégis nemzedékek óta olyasféle ifjúsági alapkönyvnek számít Franciaországban, mint nálunk A Pál utcai fiúk.

Keresd a gyermekkönyvtár polcain az ifjúsági regények között az P 56-os jelzet alatt.


 

Hozzászólok a témához


Copyright © 2011. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés időpontja: 2019-05-09
beállítás kezdőlapként hozzáadás a kedvencekhez Impresszum Oldaltérkép
www.ysolutions.hu
A Te könyvtárad Szuper könyvek Események Oldjuk meg a házit! A Te életed Pihenő- és gondolkodósarok